Julen är över... eller?

Vårt julbord var väldigt lyckat och fläsksteken var god :)
De allra flesta kan nu slappna av och börja äta lätt igen, men för vissa ska julen just börja.
Den serbiska julen står runt hörnet med massor av supergod mat. Men innan dess ska vi fira in det nya året.
Lyckligtvis blir det catering i år och ingen ska stå vid spisen.

Jag har inga nyårslöften som går ut på bantning och viktminskning. Jag hoppas att det nya året bjuder på massor med god mat i underbara vänners sällskap. Och det lär lagas mycket mat och bakas många tårtor 2012.
Jag har varit snäll i år och tomten hade med sig både en gasbrännare och verktyg för tårtdekorering till mig. Ni kan vänta er många vackra bakverk på bloggen.

jag skulle vilja avsluta (den svenska) julen med ett underbart recept som är favorit på julbordet och enligt mig kan göras året om.

chokladtårta med saffranstryffel


Det är en chokladkaka med saffranstryffel och receptet är hittat på juligen.se

Ingredienser:
100 g  smör
200 g  mörk choklad
2 dl  strösocker
4 st  ägg

Saffranstryffel:
1 dl  vispgrädde
½ påse(ar)  saffran, á 0,5 g
200 g  vit choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret i 2-liters kastrull. Ta från värmen.
3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget till allt är jämnt blandat.
5. Häll smeten i en smord form med lästagbar kant, ca 24 cm i diameter.
6. Grädda på andra falsen nerifrån 15-20 min. Låt kallna.
7. Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna. 
8. Förvara tårtan i kyl fram till servering.


God Jul

Här har det bakats för fullt till idag och imorgon ska vi göra den sista maten innan familjerna kommer på julmiddag.
Vi har struntat i skinkan i år och istället satsat på fläskstek. Får hela tiden kommentaren att "det är ju danskt". Ja, men det är ju så gott. Och vi har gjort den med en god fyllning, ett recept som jag hittade i "food and travel" när vi var ute och reste. Berättar sen vad alla tyckte.

Vill avsluta med ett par fina bilder och önska alla en riktigt god jul!




Pepparkaksmuffins

Om ni som jag vaknat pigga och utvilade en söndag morgon kommer här lite inspiration för julbaket. Det är fjärde advent så tänd i granen och på med Carolas jul på högsta volym och baka.

Jag tycker om muffins för det går att variera dem i det oändliga. Man kan utgå från ett grundrecept. Med lite pepparkakskrydda kan man sen få dem att bli riktigt juliga. Det här är mitt förslag:

100 g smält smör
3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 1/2 dl mjölk

Där har ni grunden. Till det tillsatte jag ca:

1 msk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk kryddnejlika

Sen vet ni. Ägget vispas med sockret, de torra ingredienserna för sig och sen rör ihop allt.

Till detta gjorde jag en glasyr på 300 g Philadelphia, 1 dl florsocker och kokos.

Jag dekorerade med en stjärnfrukt och här har ni resultatet.

pepparkaksmuffins med julgran gjord av stjärnfrukt

Hemmagjorda Julklappar


Såhär i juletid tänkte jag dela med mig ett litet tips om ni känner er extra pyssliga och vill ge bort en hemmagjord julklapp. Ibland gör jag egen sylt och marmelad och tycker att det är kul att ge bort.
Det är inte alls svårt och min favorit är en marmelad gjord på päron, saffran och chili. Supergott och passar perfekt till ostbrickan.

Receptet är inte svårt:

0,5 kg mogna päron
1/2 påse saffran (alltså 1/4 g. Inte mycket men ni får ju gärna dubbla satsen)
1/2 röd chilifrukt
1/2 dl Vit Sirap
1/2 - 3 dl Syltsocker, beroende på sötman i päronen

Skala och skiva päronen i tunna skivor. Koka tillsammans med saffran och vit sirap under lock i 5-10 minuter. Skär chilin i små bitar. Lägg chilin och syltsockret i grytan och koka i ytterligare 2 minuter. Häll upp på varma, rena burkar.

Anledningen till att det ska vara syltsocker är att det bland annat innehåller pektin och gör så att det stelnar och får rätt konistens =) finns i vanliga mataffärer.

Med en fin burk och ett snöre blir det en perfekt julklapp.
Den andra marmeladen på bilden är gjord på gröna äpplen och ingefära.


RSS 2.0