Kanel- och äppellängder och glasblåsning

Helgerna är bäst för man hinner med så mycket. Denna helg var extra kul då jag och mannen fick prova på glasblåsning på lördagen. En uppskattad bröllopsgåva som var riktigt kul. Men man ska kanske inte ha bacillskräck när man ska blåsa... och så ska man inte vara rädd för värme, för varmt var det.
 
På söndagen gick även vår lilla ugn varm då jag skulle göra vetelängder. Jag hade hittat recept på en kanellängd i en tidning, men eftersom jag tyckte att det verkade för torrt gjorde jag en fyllning med kanel, äpplen och mandelmassa. Inte alls fel. Och nästa gång ska jag ha i ännu mer fyllning för jag tycker om när det är riktigt kladdigt. Av receptet blir det två stora flätor och vill man bara fika lite så räcker det med halva måttet. Här kommer recept och bilder:
 
Deg
 
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
15 - 16 dl vetemjöl
 
Smält smöret och blanda med mjölken. När temperaturen når 37 grader, smula ner jästen. Blanda de torra ingrendienserna och rör ner i mjölkblandningen lite i taget. Knåda och låt jäsa i 45 min.
 
Fyllning
 
2 granny Smith äpplen
100 g mandelmassa (eller lite mer, det är ju riktigt gott)
2 msk kanel
100 g rumstemp. smör.
 
Blanda smöret med kanelen. Blanda sen ner mandelmassa och äpplen.
 
Dela degen i två och kavla ut till rektanglar. Sätt fyllningen i mitten. skär sidorna snett från mitten i 2-3 cm smala remsor. Lägg dem mot mitten så att du får en fläta eller hör av dig till mig om du inte fattar för det är svårt att förklara. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Baka i 200 grader i ca 15 min kanske 20 om din ugn är slö.
 
 
Slänger med lite bilder från glasblåsningen också så ni förstår hur kul vi hade :)
Slutresultatet får ni se en annan gång. Det måste svalna.
 
Tjingeling!
 
 
 
 
 

Tårta med hallon- och blåbärsmousse

Som lovat, här kommer receptet på nedanstående tårta...
 
Tårtan innehåller tre bottnar, hallonsylt, vaniljkräm, hallon- blåbärsmousse, 4 dl grädde och sockerpasta.
 
Botten 24cm
 
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingrendienserna och rör ner i äggblandningen.
4. Häll smeten i formen och grädda i ca. 25 minuter
5. Låt svalna och skär i tre bottnar.
 
Vaniljkräm
 
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1,5 msk majsstärkelse
1,5 mask strösocker
1 dl vispgrädde
 
1. Blanda alla ingredienser förutom den sista decilitern grädde och koka upp under omrörning. Sjud tills krämen har tjocknat.
2. Låt krämen kallna.
3. Vispa den sista grädden och blanda ner i krämen.
 
Hallon- och blåbärsmousse
 
1,5 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 äggulor
0,5 dl strösocker
1,5 dl mixade hallon (glöm inte att sila dem för att få bort kärnrna)
0,5 dl mixade blåbär
 
1. Lägg gelatinet i lite kallt vatteni 10 min.
2. Vispa grädden hårt.
3. Vispa socker och ägg.
4. Vipsa ner bären i äggblandningen.
5. Smält gelatinet i varmt vatten och rör ner i äggblandningen.
6. Vänd ner den vispade grädden.
 
Ta en tårtbotten och bre över hallonsyllt och vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bre över moussen. Lägg på den sista botten. Klä hela tårtan med plastfolie och låt stå ett par timmar i kylen. Bre vispad grädde över hela tårtan och dekorera som du vill. I blogginlägget nedan har jag vit sockerpasta med små blommor.
 

Schweizernötglass

Ni vet Marabous goda schweizernöt... och så tänk om det vore en glass. Det var helgens projekt. Jag fick receptet av min arbetskollega Cicci och hon kan godis hon.
 
3 ägg som vispas med 1,5 dl socker (fast det är bäst att skippa sockret för det räcker med sötma)
3 dl grädde som vispas fast och rörs ner i äggen
200 g marabou schweizernöt som smälts över vattenbad och rörs ner i grädden och äggen.
 
Jag har en glassmaskin så jag körde röran i den ca. 40 min och la i frysen en liten stund. Har man ingen sån liten maskin, men Gud har förärat en med tålamod så går det lika bra att lägga allt i frysen i tio till tolv timmar.
 
Om du inte tycker att det räcker där, så toppa med några hallon =)
 

Att dekorera en tårta...

...behöver inte vara så svårt. Vit sockerpasta finns även i vanliga mataffärer nu. För att göra fina blommor behövs bara en fembladig utstickare och en veiner. Sen får man bara låta fantasin flöda med olika färger och arrangera de på olika sätt. Jag var lite crazy och sprayade mina med pärlemorsspray som knappt syns och sen lade jag blommorna lite assymetriskt på tårtan =)
 
 
Tårtans insida innehåller sockerkaksbottnar, vaniljkräm och hallon- och blåbärsmousse. Recept utlovas i senare inlägg.

Allt är inte sött som bakas

Jag älskar paj i alla dess former. Det är enkelt och gott och kan varieras. Enda nackdelen för er som håller vikten, är att jag aldrig sett paj som exempel på vad man kan äta om man håller på med atkinslchfgiochliknande. Men om ni tar en paus från det så får ni här ett tips på en riktigt god paj.
 
Börja med en vanlig pajdeg... ni vet smör, mjöl och vatten som ni bakar färdig.
När degen är färdiggräddad ska den svalna lite.
Under tiden har ni kokt haricot verts som läggs i pajen.
Nästa lager är två burkar smetana som blandas med pepparrot efter smak. Om ni ännu inte testat smetana så gör det! Det smakar som en blandning av creme fraiche och grädde... kanske. Det är i alla fall jättegott och lite onyttigt, men laktosfritt. Så ett plus för er som är lite känsliga.
Uppe på smetana lägger ni sen färska räkor och varmrökt lax.
Enkelt och jättegott och passar med något italienskt, vitt med lite syra i. Tycker jag.
 
Smakligt måltid!
 

Tummelisa i en muffin

Den här lilla tummelisan tävlade jag med i miss cupcake som säkert många vet. Tyvärr så gick det inte så bra för mig, men de har ju i alla fall två exakt likadana  cupcakes i finalen där man har böjt en godisrem och kallar det regnbåge. Hoppas ni inte tar illa upp, men tävlingsmänniska som man är blir man lite bitter ;)
 
Jag ville i alla fall dela med mig av min cupcake och hoppas den kan bli inspiration för någon som värdesätter fantasi. Bakverk ska framförallt vara goda, men lite överdriven styling har väl ingen dött av... fast det kan jag i och för sig inte lova med tanke på all färgämnen och annat :)
 

Boston Cream Pie och Chokladrosetter

Jag vet det var lääängesen, men nu är jag tillbaka...
 
Firade lillebrors födelsedag i helgen och han hade önskat sig en Boston Cream Pie. Vi brukade försöka göra det när vi var yngre (13-14). Det slutade alltid med att fyllningen rann ut och vi åt en soppa bestående av sockerkaka, vaniljkräm och choklad. Gott var det i alla fall. 13-14 år senare har man lite teknik så ingenting rann ut, men det var kanske inte så gott som vi mindes. Tips till alla er som försöker er på denna kaka är alltså att vara otålig, grädda den alldeles för kort tid, vispa inte tillräckligt och låt inte chokladen svalna. Får ni inte en känslan av gourmet, kan jag åtminstone garantera barnslig förtjusning över kladdig, varm chokladglasyr. För en komplett upplevelse, var inte ensamma när ni bakar.
 
För att göra denna kaka lite roligare gjorde jag en chokladrosett. Det var första gången jag testade med mönsterark och jag blev hyfsat nöjd med resultatet. På bilden hade jag inte tagit ut kakan ur formen för den skulle fraktas en bit. Sa ju att ingenting rann ut ;)
 

RSS 2.0